23 de octubre de 2014
El peligro de un pseudorreferendum
Parece que el sucedáneo de referendum que ha planteado Artur Mas, como engañosa salida a su cobardía en la cuestión clave de la independencia catalana, que es la desobediencia al Estado español, está levantando ilusiones y expectativas entre los independentistas catalanes. Sigo casi todos los días el periódico de mi paisano Vicent Partal, Vilaweb.cat. El bueno de Vicent, en sus nobles intenciones hacia Cataluña, a veces cruza la línea de la falta de objetividad. Hoy, por ejemplo, se pregunta cuántos votos necesita el pseudorreferendum para ser considerado legítimo. Y deja caer que un millón de votos sería ya un gran resultado, teniendo en cuenta que la Constitución Europea de 2005 se ratificó con apenas 1,3 millones.

Amic Vicent: la Constitució del 78 es va ratificar a l'any 78 amb 2,7 milions de vots a Catalunya. En aquell any varen ser cridats a les urnes, amb les dades que tu mateix proporciones i els percentatges de participació que dóna l'Estat Espanyol, 3.909.373 catalans. És a dir, el 69,11% de tots els catalans amb dret a vot varen votar sí a la Constitució del 78.

Quin és el cos electoral català avuí? Tenint en compte l'augment i envelliment de la població, un total aproximat de sis milions de catalans tenen dret a vot el 2014. Quants vots necessita el sí+sí per a tindre legitimitat? Un resultat d'un milió serà un complet fracàs. Un resultat de dos milions encara és pitjor que no haver fet res. Un resultat de tres milions donaria el mínim de legitimitat.

És possible un resultat satisfactori en un referendum que, a més de no tenir cap vinculació amb cap decisió política, té una doble pregunta? Òbviament no. Jo estime que el sí+sí no superarà el milió de vots. El millor que pot passar amb el pseudorreferendum marca Mas, que pareix ideat per un espanyolista molt astut, és que el 10-N ningún parle més d'ell i anem tots junts, sense discòrdia, cap a les plebiscitàries amb llista única i totes les garanties.

11:52:44 ---------------------  © A. Noguera

"Mirar el río hecho de tiempo y agua
y recordar que el tiempo es otro río,
saber que nos perdemos como el río
y que los rostros pasan como el agua".
Jorge Luis Borges


Leer los archivos

Entradas destacadas:
Pepito Relámpago - Pepita Nuncabaja - Seis meses en meetic - Etapas de la burbuja